Patisonům asi v 1/3 odřízneme vršky. Vnitřky vydlabeme tak, aby zůstal asi 1 cm silný okraj. Spodek patisonů lehce seřízneme, aby dobře stály. Nakrájíme slaninu na nudličky, maso na větší kostky a cibuli nadrobno. Slaninu a cibuli krátce orestujeme na oleji a když cibule zesklovatí, přidáme maso a opečeme. Cukety, mrkev a dužinu z patisonů nakrájíme na kostičky, přidáme je k masu, osolíme, opepříme a směs opečeme. Ve větší pánvi na bešamel rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáme hladkou mouku a krátce ji osmahneme. Postupně přilijeme mléko, které za stálého míchání přivedeme k varu, 10 minut povaříme, vmícháme nastrouhaný sýr, sůl a pepř. Patisony osolíme, naplníme směsí, zalijeme bešamelem, dáme je na plech s pečícím papírem, vedle naplněných patisonů položíme odkrojené vršky a pečeme asi 35 minut na 180°C. Po upečení je přiklopíme a podáváme.