HLÍVOVÁ POLÉVKA 1 -
500 g hlívy, 2 cibule, 1 kostka masoxu, pepř, mletá paprika, lžíce oleje, kořenová zelenina ( mrkev, petržel, celer ), na zahuštění nastrouhaná syrová brambora, voda, sůl
Hlívu nakrájejte na hrubé nudličky i s nožičkami. Do hrnce dejte zpěnit na olej cibule nakrájené na kostičky, zasypte mletou paprikou. Vložte nakrájené houby, prudce orestujte. Zalijte vodou s kostkou masoxu a přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu, dokořeňte pepřem. Nechte asi 25 minut vařit. Do polévky dejte nastrouhanou bramboru a vařte tak dlouho, až se polévka zahustí. Posypejte čerstvou zelenou natí petržele, nebo pažitky. Vhodné i jako svačina, s pečivem.
HLÍVOVÁ POLÉVKA 2 -
200 g hlívy, 5 středně velkých syrových brambor, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), mletý pepř, mletá sladká paprika, 1-2 cibule, olej, majoránka, kmín, vegeta, sůl
Na tuku zpěníte nadrobno nakrájenou cibuli, pokrájenou hlívu, brambory nakrájené na kostičky, přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu, kmín, vegetu, nebo masox, přilijte asi 2 litry vody. Nechte vařit do změknutí bramborových kostiček. Zahustěte nastrouhanou bramborou a nechte na chvíli povařit, posypejte zelenou natí. Podávejte s pečivem.