Recept č. 1: 2 středně velká vejce, 70g hladké mouky, 50g cukru moučka, špetku soli, 1 lžíci vanilkového extraktu (místo vanilk. extraktu můžete použít zrníčka z 1 lusku vanilky, nebo nouzově vanilk.cukr Ušleháme bílky se solí do pevného sněhu. Pomalu do něj zašleháme asi 15g cukru. Žloutky ušleháme se zbylým cukrem (35g) a vanilkovým extraktem do husté pěny, potom postupně přimícháme prosátou mouku a pak i zlehka po částech sníh. Troubu předehřejeme na 180°C, na plech dáme pečící papír a na něj naneseme požadované tvary pomocí kornoutku nebo cukrářského sáčku. Pokud chceme dělat cukrářské piškoty, jsou asi 8 cm dlouhé, vždy o něco širší na koncích než uprostřed. Pečeme než začnou růžovět na povrchu (cca 10 min). Recept č. 2: 100g másla, 100g moučkového cukru, 8 žloutků, 150g hladké mouky Máslo si necháme změknout. Přidáme k němu moučkový cukr a žloutky a vše dobře promícháme za pomoci mixéru. Poté přisypeme prosátou hladkou mouku a lehce vmícháme do směsi. Hotové těsto naplníme do cukrářského sáčku (nebo do igelitového sáčku s ustřihnutým rohem) a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme malé kulaté piškoty. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut.