1. aspik = 8 vajec natvrdo, 150g Váhalovy mozaiky, sůl, bylinky, 4 lžičky prášk.želatiny, 600ml vody Želatinu rozmícháme ve vlažné vodě, necháme asi 10 minut bobtnat a pak ji pozvolna zahřejeme skoro k varu. Do každé formičky nebo misky nalijeme trochu želatiny, položíme na ní půlku vejce, to obalíme plátkem mozaiky a dolijeme želatinu, aby bylo vejce celé zalité. Ztuhlý aspik vyklopíme, urovnáme na mísu a ozdobíme bylinkami. Příloha: pečivo nebo toast. Do formiček můžeme přidat bramborový (vlašský) salát, zeleninu nebo sýr. 2. aspik = 6 plátků želatiny, 4 vejce natvrdo, 1/2 l hovězího vývaru, 1 konzerva steril. chřestu, 1 paprika, zelené bylinky , ocet sůl Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Vývar zahřejeme a vmícháme do něj želatinu, osolíme a ochutíme octem. Oloupaná vejce nakrájíme na plátky, do 4 misek nebo formiček nalijeme na dno trochu želatiny, položíme plátek vejce a dáme ztuhnout do lednice. Když ztuhne, přidáme chřest a po obvodu misky naskládáme plátky vajec střídavě s paprikou. Zalijeme zbytkem želatiny a dáme do ledničky ztuhnout.