KARIBSKÉ RIZOTO 1/2 l drůbežího vývaru, 200g rýže, 2 cibule, 400g kuřecích prsíček, 3 banány, 2 červené papriky, 3 lžíce oleje, 1 lžíce curry, mletá paprika, černý mletý pepř Vývar přivedeme v 1,5 litrovém hrnci do varu, vsypeme rýži, osolíme a pod pokličkou necháme na mírném ohni 15-20 minut, až se tekutina vstřebá. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli. Maso nakrájíme na proužky, oloupané banány nakrájíme na kolečka. Očištěné papriky rozdělíme na proužky. Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme papriku s kuřecím masem a necháme asi 10 minut podusit. Přidáme banánová kolečka, přidáme curry koření a dusíme dalších 5 minut. Promícháme s rýží opaprikujeme a opepříme. BALKÁNSKÉ RIZOTO 2 lžíce olivového oleje, 1 nakrájená červená cibule, 1 drcený stroužek česneku, 200g rýže, 1/2l vařícího zeleninového vývaru, 100g rajčat nakrájených nahrubo, 200g tuňáka z konzervy (osušený a rozdělený na kousky), 200g sladké kukuřice z konzervy (osušené), sůl a čerstvě mletý černý pepř, 3 lžíce čerstvého nakrájeného koriandru, 50g jemně strouhaného parmazánu Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek, smažíme až změknou. Pak přidáme rýži a smažíme až je průsvitná. Přilijeme trochu vývaru a mícháme až se vstřebá. Opět přilijeme trochu vývaru a mícháme. Celý postup opakujeme asi 20 minut, až je rýže hotová a je krémová. Pokud je to nutné, přidáme ještě horký vývar. Nakonec vmícháme nakrájená rajčata, tuňáka a kukuřici. Okořeníme a přidáme nakrájený koriandr. Rizoto těsně před podáváním posypeme strouhaným sýrem.