PERNÍKOVÉ TĚSTO: 350g medu, 1 vejce, 100g hnědého cukru, 100g másla, kůra z 1 citronu, lžíce kakaa, 10g koření na perník, lžička potaše, lžička soli z jeleního rohu, 50g mouky, tuk a trocha celozrnné mouky na plech a vyválení NÁPLŇ: 300g hnědého cukru, 150g smetany, 150g surového marcipánu, 500g slunečnicových semínek KŘEHKÉ TĚSTO: 100g hnědého cukru, 200g másla, 300g pšeničná celozrnná mouka, 1 vejce OBLOHA: 250g surového marcipánu, kůra z 1 pomeranče, 1-2 lžíce pomerančového likéru OZDOBA: 400g polevy Med rozehřejeme s cukrem a máslem za stálého míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak necháme zchladit na teplotu rukou. Přidáme vejce, citronovou kůru a koření. Potaš a sůl z jeleního rohu rozpustíme ve lžíci vody a s moukou vmícháme. Těsto vyválíme přímo na vymazaném a vysypaném plechu na plát 40x30 cm. Pečeme asi 15 minut na 180°C (plyn st.2-3). Zatím prohněteme všechny přísady na křehké těsto, vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky. Zatím rozpustíme na náplň 180g cukru ve velké pánvi, necháme jen mírně ztmavnout (jinak by zhořkl). Vmícháme 100g smetany a zbytek cukru. Nakonec vmícháme slunečnicová semínka. Marcipán utřeme se zbylou smetanou a také vmícháme. Tuto hmotu rozdělíme na perníkové těsto. Křehké těsto tence vyválíme na lehce pomoučeném válu na 30x40 cm. Vychladlou hmotu jím přiklopíme. Přísady na oblohu prohněteme a rozdělíme na 10 kusů. Vyválíme proužky a podélně rozdělíme na křehké těsto, necháme mírně uschnout. Pečeme asi 18 minut na 220°C (plyn st.4). Po vychladnutí podélně nakrájíme na 10 pruhů a pak kolmo na 3 díly. Polevu rozpuštěnou ve vodní lázni nakapeme v silných pruzích na tyčky.