Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme skořici, citronovou kůru, kakao, olej, mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Do těsta vmícháme na kostičky pokrájená jablka a vše přendáme na velký hlubší plech, který jsme vymazali máslem a vysypali hrubou mouku. Těsto uhladíme a posypeme drobenkou, kterou jsme ze všech ingrediencí užmoulali v míse mezi prsty a dáme péct na cca 40 minut do předehřáté trouby na 170 stupňů. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Vyzkoušet můžeme i s práškem do perníku. Dle chuti může do těsta přidat rozinky předem namočené v rumu. Těsto: Jablka - očištěná, pokrájená 4 hrnek Polohrubá mouka 2 hrnek Cukr krupice - necelý 1 hrnek Olej 1/2 hrnek Vejce - dle velikosti, 5 - 6 ks Skořice - mletá 1 lžička Kakao 2 lžička Prášek do pečiva 1 ks Citronová kůra - čerstvá 1lžíčka Drobenka: Máslo změklé 100 g Cukr krupice 120 g Vanilkový cukr 1 ks Polohrubá mouka 140 g Vlašské ořechy nasekané 150 g