Jidášovy oči
30
1
2
Z artyčoků odlomíme stonek a ostrým nožem odřízneme vršek (asi 1 cm), špičky zbývajících listů odstřihneme nůžkami. Artyčoky dáme do hrnce, přelijeme vodou a přidáme špetku soli, přivedeme k varu. Pak oheň zmírníme, hrnec přiklopíme a artyčoky vaříme 45 minut. Zkusíme opatrně vytáhnout některý ze spodních listů a zjistíme jestli jsou uvařené (měl by jít vytáhnout poměrně snadno). Vodu slijeme a artyčoky položíme na vrstvu papírových utěrek. V rendlíku rozehřejeme na mírném ohni máslo, přidáme nadroboučko nakrájený česnek a opékáme za stálého míchání 1/2 minuty. Rendlík odstavíme a do másla vmícháme petrželku. Ochucené máslo nalijeme do mističky a podáváme s artyčoky.