Staňte se našimi fanoušky na:

Babiččiny Pleténky a Čertík

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

PLETÉNKY 1/2kg mouky (hladká nebo polohrubá), 50g kvasnic, 2-3 žloutky, 15dkg rozpuštěného sádla nebo másla, 10dkg cukru, lžička soli, 1/4l vlahého mléka Nejdřív uděláme kvásek a pak vymísíme hustší těsto, necháme ho vykynout. Potom vyhazujeme menší bochánky ze kterých válíme rukou tenké válečky a pleteme malé pleténky. Dáme na plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem. Posypeme podle chuti hrubou solí, kmínem, mákem nebo můžeme i sezamem světlým nebo tmavým. PUPÁKY Těsto stejné jako na pleténky, děláme malé podlouhlé bochánky, dáváme na pomaštěný plech asi 5 cm od sebe a upečeme do křupava. Upečené dáme na mísu a zalijeme horkým mlékem, hodně posypeme mákem s cukrem a přikryjeme pokličkou. Pupáky bývaly součástí štědrovečerní večeře. ČERTÍK (vánočka) V 1/2kg polohrubé mouky uděláme důlek, vlijeme do něj kvásek ze 1/4l mírně teplého mléka s 15dkg cukru a 50g kvasnic. Pomalu mísíme a přidáváme 3-4 žloutky, špetku soli, 25dkg rozpuštěného másla, citronovou kůru a vanilku.Nejdřív mísíme vařečkou a pak důkladně vypracujeme rukou. Necháme vykynout (těsto je hustší), po vykynutí si rozdělíme těsto na dílky, a vyválíme několik tenkých válečků, z těch dáme dohromady čerta a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme nejdřív prudce a pak pomalu asi hodinu. Ke konci přikryjeme papírem, aby se nespálil. Upečeného potřeme máslem. Je to stejné těsto jako na vánočku, do ní můžeme přidat rozinky a ořechy (čert by se mohl lámat).

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!