Jeřabinový džem s jablky
100
1
2
Příprava: Hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřince. Vložíme je do studené vody okyselené lžící octa nebo citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Pak je uvaříme do polo- měkka, vyndáme, dáme okapat a narovnáme do lahví. Nalijeme na ně studenou vodu a nasypeme cukr, aby byla láhev zcela plná. Uzavřeme dobře víčko a sterilujeme při 80 °C 8-10 minut. Jablka oloupeme, větší jablka rozkrojíme na čtvrtky a menší na půlky, zbavíme jádřinců a syrová vkládáme do lahví, posypeme cukrem a zalijeme vodou. Dobře uzavřeme víčko a sterilujeme 10 až 15 minut při 100 °C. Švestky opereme, rozpůlíme, ale pecky pone¬cháme, narovnáme do lahví, procukrujeme a steriluje¬me při 100 °C 15 minut.