Omytou a očištěnou kachnu osolíme a opepříme, zevnitř i zvenku (můžeme i trochu okmínovat). Dvě oloupaná jablka bez jádřince nakrájíme s cibulí na osminky a naplníme dutinu kachny. Otvor zašpendlíme jehlou a dusíme zakrytou v pekáčku se šalvějí, podle potřeby asi 2,5-3 hodiny na 170°C. Kachnu podléváme horkou vodou a vínem, maso propichujeme a tuk sbíráme do nějaké nádobky. Když je měkká, odstraníme poklici a odkrytou pečeme 15 minut. Ze zbylých čtyř jablek odstraníme jádřince a dužinu trochu vydlabeme, otvor naplníme pikantní zavařeninou (višňovou, rybízovou ap.) smíchanou s mandlemi a takto naplněná jablka přidáme do pekáče. Med promícháme s octem a kachnu potřeme. Dopečeme bez poklice 15 minut na 190°C dozlatova a dokřupava. Ke kachně na talíři přidáme pečené jablko.