BRAMBOROVÝ GULÁŠ č.1 : 600g brambor, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 200g uzeniny, 1 lžíce papriky, kmín, sůl, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 dl mléka nebo smetany, libeček, petrželka nebo pažitka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu, brambory, kmín, krátce osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a zvolna dusíme. Mouku rozmícháme v mléce, přilijeme k bramborám a za občasného míchání dusíme do měkka. Pokrm podle chuti okořeníme pálivou paprikou a posypeme natěmi. Varianta: Místo mouky použijeme 1/2 sáčku gulášové omáčky v prášku, místo uzeniny dáme uzené maso nebo maso z konzervy.
BRAMBOROVÝ GULÁŠ č.2 : 2 cibule, 100g slaniny, olej, 900g brambor, 1 lžíce hladké mouky, bobkový list, tymián, majoránka, sůl, pepř, kabanos, okurka. Nakrájíme cibuli a slaninu a společně osmažíme na oleji. Přidáme na kostky nakrájené oloupané syrové brambory a za stálého míchání krátce opečeme. Potom brambory poprášíme lžící hladké mouky a přidáme bobkový list, tymián, majoránku, sůl, pepř a dobře promícháme. Zalijeme trochou vody aby nepřesahovala brambory. Dusíme pod pokličkou na mírné m ohni. Když se voda odpaří a brambory jsou měkké, podáváme je s opečeným kabanosem a sladkokyselou okurkou.
BRAMBOROVÝ GULÁŠ č.3 : 1 kg brambor, 2-3 cibule, uzenina (druh a množství dle chuti), sádlo (ev. jiný tuk), paprika, pepř, sůl, masox. Nadrobno nakrájenou cibulku zpěníme na tuku do růžova, přidáme nakrájenou uzeninu a rovněž opečeme do růžova. Mezitím nakrájíme oškrábané brambory na větší kousky. Opečenou uzeninu posypeme paprikou, zamícháme a přidáme brambory. Osolíme a zalijeme vodou. Vše vaříme, až jsou brambory měkké. Poté přidáme 1/4 masoxu a zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme samostatně nebo s chlebem či pečivem.
BRAMBOROVÝ GULÁŠ č.4 : 600g oloupaných brambor, 2 lžíce oleje nebo sádla, 1 cibule, 1 lžička papriky, pálivá paprika, 200g uzeniny, 1/2 sáčku gulášové polévky v prášku, 2 dl smetany nebo mléka, zelené natě (petrželka, pažitka, bazalka). Brambory opláchneme a nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zasypeme ji paprikou, přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu a brambory, nepatrně osolíme, zalijeme horkou vodou a dusíme. Gulášový prášek rozmícháme v trošce studené vody, přidáme jej k téměř měkkým bramborám, promícháme a dodusíme. Pokrm zjemníme smetanou nebo mlékem a doplníme jemně nakrájenými natěmi. Doplníme zeleninovým salátem.