Bokolici důkladně propláchneme a rozebereme na růžičky. Košťál, tvrdší konce růžiček a růžičky uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařenou brokolici hned zchladíme ve studené vodě s ledem. Na másle mírně zpěníme hladkou mouku, zalijeme ji vývarem z brokolice, přidáme bujon, košťál a část růžiček a 20 minut vaříme. Vejce vyklepneme opatrně do lžíce a vložíme je do horké osolené vody s octem. Voda se nesmí vařit! Vidličkou opatrně přetáhneme bílek přes žloutek ve chvíli, kdy začne tuhnout. Provařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí, pepřem a parmazánem a zjemníme smetanou. Rozdělíme ji do polévkových talířů nebo misek a doplníme zbylými vařenými růžičkami brokolice a zastřeným vejcem.