Předehřejte troubu na 180 °C (plynová trouba stupeň 4). Připravte si obdélníkovou formu 33 x 23 cm, vyložte alobalem a nechte ho kousek přečnívat přes okraje. V nádobě s dvojitým dnem rozpusťte na mírném plameni za stálého míchání máslo a hořkou čokoládu. Odstavte a nechte vychladnout. Ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, ušlehejte ve velké míse vejce a oba druhy cukru do krému. Nízkou rychlostí všlehejte sůl a čokoládovou směs, pak vanilkovou esenci. Postupně přidejte mouku a vmíchejte mléčnou čokoládu. Přendejte těsto do připravené formy. Pečte 25-30 minut, dokud brownies uprostřed neztuhnou. Píchněte do středu těsta špejlí, po vytažení by měla být lehce mazlavá. Nechte 30 minut chladnout ve formě, kterou odložíte na drátěnou mřížku. Pomocí přesahujícího alobalu vytáhněte koláč ven z formy. Alobal odstraňte a koláč přendejte na kuchyňské prkénko. Dříve než ho nakrájíte na řezy, chlaďte ho 15 minut v lednici.