Omáčka: 250 g čokolády na vaření 2 dl mléka 50 g másla 1 lžíce rozinek 1 lžíce nakrájených křížal 2 lžíce vlašských ořechů Ozdoba: Lístky máty peprné 24 kuliček bílého a tmavého hroznového vína Ze dvou lžic vlažného mléka, droždí a lžičky cukru a mouky připravíme kvásek a necháme vzejít. Rozehřejeme máslo a ve zbytku vlažného mléka rozpustíme cukr, vejce rozšleháme. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme špetku citronové kůry, vanilinový cukr, vejce, vlažné mléko a kvásek, zalijeme mlékem a vypracujeme hladké těsto. Těsto posypeme špetkou mouky, mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 20 minut kynout. T vykynutého těsta vyválíme válečky o průměru asi 1 a ½ cm a rozkrájíme na kousky o šíři půl centimetru. Pekáček vymažeme rozpuštěným máslem, kousky těsta zakulatíme a narovnáme do pekáčku. Každou buchtičku potřeme ze všech stran máslem a necháme ještě asi 10 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby na 225 ºC anebo do plynové na stupeň číslo 4. Nastrouháme čokoládu a spolu s máslem ji rozpustíme v mléce. Za stálého míchání přivedeme k varu a stáhneme z plotýnky. Upečené buchtičky vyklopíme, rozdělíme na talíře, přelijeme čokoládovou omáčkou a posypeme ořechy, rozinkami, křížalami, hroznovým vínem a mátou.