petrželka nasekaná nadrobno (1 svazek do knedlíků a 1 svazek do omáčky)
200 g zakysané smetany
500 g žampionů
1 lžíce másla
1 lžíce hotové světlé jíšky
350 ml mléka
400 ml silného zeleninového vývaru
3 vejce
Pracovní postup:
Žemle nakrájejte na tenké plátky a pokapejte horkým mlékem, nechte cca 15 minut odpočinout. Oprané a osušené bylinky (svazek perželky, svazek pažitky a majoránku) najemno nasekejte a přidejte k žemlím, přidejte i vejce, osolit a opepřit. Promíchejte a z hmoty udělejte 12 kulatých knedlíků.
Žampiony (můžete oloupat hlavičky) nakrájejte na plátky, a opečete je na másle v kastrolu, přilijte zeleninový vývar a duste asi 10 minut na mírném ohni. Přimíchejte kysanou smetanu, zahustěte jíškou a ochuťte. Druhý nasekaný svazek petrželky přimíchejte do omáčky. Ve vroucí osolené vodě zvolna vařte knedlíky (cca 15 minut), vyndejte je děrovanou naběračkou a podávejte s žampionovou omáčkou.