Ve velké míse smíchejte mouku se solí. Pomalu přidávejte vodu a vytvářejte měkké těsto. Těsto přeneste na vál a dobře je válejte 6 až 8 minut, dokud není hladké a tuhé. Kouli těsta postříkejte vodou, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte stranou odpočinout 1/2 až 2 hodiny. Když je těsto připravené, nahřejte na středním plameni pánev nebo plotýnku. Navlhčenýma rukama znovu propracujte těsto a potom je rozdělte na 15 stejně velkých bochánků. Na pomoučněném válu je pravidelně a tence rozválejte. Snažte se, aby byly co nejkulatější s průměrem asi 14 cm. Trochu mouky si nechte stranou, abyste čapáty mohli při válení pomoučnit. Přebytečnou mouku z čapáty střeste několika jemnými tlesknutími mezi dlaněmi a umístěte je na předehřátou plotýnku. (Jestliže to velikost vaší plotýnky dovoluje, můžete jich dělat několik najednou.) Když se na povrchu placky začnou objevovat malé bílé bubliny a okraje se začnou zvedat, obraťte ji párem plochých kleští a pečte po druhé straně, dokud se nezačne nafukovat. Potom čapáty zdvihněte a obě strany opékejte několik vteřin na přímém plameni, dokud se nenafoukne jako balón. Hotové čapáty by měly být zcela propečené (bez vlhkých míst) a na obou stranách by měly být pokryté hnědými skvrnami. Vzduch vytlačte a jednu stranu potřete rozpuštěným máslem. Zajímavou variantou jsou panýr čapáty. Místo teplé vody se k zadělání těsta použije 375 ml mléka sraženého dvěma čajovými lžičkami citrónové šťávy (viz s.). Míchejte mouku se směsí syrovátky a sraženého čerstvého sýra, dokud se všechno pěkně nesmísí. Když je těsto na dotek dostatečně chladné, vyndejte je na čistou pracovní plochu a hněťte dokud není hladké a poddajné. Nechte těsto 30 minut až jednu hodinu odpočívat a potom pokračujte stejně jako u receptu na obyčejné čapáty. Dejte pozor, aby se vaše sýrové čapáty nepřipálily. Čapáty můžete připravit i na elektrickém vařiči. Položte je na plotýnku a obracejte tolikrát, kolikrát bude potřeba k propečení, pak celý povrch čapáty přitlačte vlhkou utěrkou (látkou) až se nafoukne. Čapáty podávejte hned po upečení, nebo je zabalte do utěrky, abyste je udrželi teplé a vláčné.