Pozn.: Přesné ingredience na výrobu polevy jsou zmíněny v samotném textu (nejsou uvedeny ve výchozích ingrediencích, viz. výše) Předehřejte troubu na 170 °C (plynová trouba stupeň 3). Připravte si čtvercovou formu 23 x 23 cm, vyložte ji alobalem a potřete ho máslem. V nádobě s dvojitým dnem rozpusťte na mírném plameni čokoládu. Odstavte a nechte trochu vychladnout. Ve středně velké míse šlehejte ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, máslo s cukrem a vanilkovou esencí doběla, dokud nenabyde krémové konzistence. Postupně přidávejte vejce, každé vždy dobře rozmixujte. Nízkou rychlostí postupně vmíchejte mouku, kávu a sůl. Ručně vmíchejte oříšky a čokoládu. Přendejte těsto do připravené formy. Pečte 25-30 minut, dokud brownies uprostřed neztuhnou. Píchněte do středu těsta špejlí, po vytažení by měla být lehce mazlavá. Odložte formu na drátěnou mřížku a nechte 15 minut chladnout ve formě. Rozehřejte meruňkový džem a polijte jím koláč. Nechte ve formě zcela vychladnout. Poleva: Ve středně velké míse šlehejte ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, máslo (250 g) s moučkovým cukrem (300 g) a vanilkovou esencí (2 lžičky) doběla, dokud nenabyde krémové konzistence. Rozetřete polevu na vychladlý koláč. Nakrájejte na 16-20 řezů a každý ozdobte kávovým zrnkem.