Černé fazole dobře propláchneme a pak namočíme přes noc do vody. Druhý den původní vodu dolijeme a fazole vaříme bez soli asi hodinu doměkka. Během vaření (je-li to třeba) podlijeme horkou vodou. Mezitím rýži nasypeme do síta, důkladně pod studenou vodou propláchneme a dáme do hrnce. Zalijeme 2 a 1/4 hrnku studené vody, kterou osolíme a rýži na mírném ohni dusíme pod poklicí asi 20 minut. Uvařené fazole scedíme, propláchneme vodou a necháme chvilku okapat. Na kousky nakrájenou slaninu rozškvaříme v hlubší pánvi, přidáme sádlo, nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Na mírném ohni opékáme asi 5 minut. Pak přidáme rýži, fazole, ochutíme podle potřeby solí, pepřem, promícháme a prohřejeme. Pokrm rozdělíme na porce, které pokapeme olejem a posypeme listy petrželky. Kdo má rád ostřejší chuť, může do směsi přidat nakrájené 1 - 2 naložené papričky jalapeňos nebo chilli.