Chapati (8 ks) Tyto placky můžete připravit z hladké i z celozrnné mouky. Poměr vody a mouky je dle konzistence - nedá se obecně napsat, kolik vody spotřebujete - každá mouka nasává vodu jinak. 350 g celozrnné pšeničné mouky 250 ml vody (můžete také použít syrovátku nebo mléko - placky to zjemní) 2 lžíce oleje sůl dle chuti dalších asi 200 g mouky na podsypávání při válení Mouku nasypeme do mísy. Uděláme v ní (v mouce, ne v míse) důlek, do kterého dáme sůl a olej, mícháme a postupně přiléváme vodu. Hněteme a hněteme. Cílem je tvárné, středně tuhé těsto které je elastické. Čím déle budeme hníst, tím budou placky jemnější. Kápneme si do dlaní trochu oleje, hroudu těsta olejovýma rukama namažeme, těsto přikryjeme a necháme 15 minut odpočívat. Vytvarujeme 8 kuliček, lehce je pomoučíme a jdeme tvarovat: kuličku těsta rozplácneme dlaní a válečkem vyválíme kruh, ten opět pomoučíme a vyválíme finální tenoučkou placku. Rozehřejeme si těžkou pánev a opatrně na ní položíme vyválenou placku. Počkáme minutku až placka změní barvu a otočíme ji. Opět počkáme minutu a otočíme. Placka by se měla celá nafouknout, pomůžeme jí utěrkou. Nejlepší je, když se udělá vzduchová bublina v celé placce - pára uvnitř placku "dovaří" a při konzumaci je placka dvouvrstvá. Nezoufejte, pokud se vám tento efekt napoprvé nepodaří. Chce to trochu cviku ve válení těsta. Když se vám stane, že se vám těsto přilepí, nebo se udělá záhyb, udělejte z těsta opět kouli a začněte válet od začátku - jen tak se vám povede vrstvená placka. Placky Chapati uchovejte zabalené v utěrce a hned podávejte. Pokud je potřebujete ohřát, cvrnkněte na ně trochu vody a dejte opět na pánev, do trouby nebo zabalené do utěrky do mikrovlnné trouby - v mikrovlnce jim stačí 30-60 vteřin. Podáváme i indickým jídlům:Kuře Madras, fazolové curry