Na rozehřátém oleji opékáme nahrubo nakrájenou cibuli asi 5 minut. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, papriku nakrájenou na nudličky, chilli, mletou sladkou papriku a kmín. Opékáme dalších 5 minut, aby se vůně promísily. Přidáme mleté maso a na středním plameni asi 5 minut za stálého míchání maso opékáme. Přilijeme vývar, přidáme plechovku krájených rajčat, majoránku, sůl, pepř a rajčatový protlak. Důkladně promícháme, přivedeme k varu a přiklopíme. Co nejvíce stáhneme plamen a necháme asi 20 minut probublávat. Občas zamícháme a pokud je potřeba, přidáme několik lžic vody. Nakonec přidáme scezené fazole a čokoládu, přivedeme k varu a necháme ještě 10 minut povařit. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Vypneme plamen, odklopíme pokličku a necháme aspoň 10 minut odpočinout. Je to důležité, aby se chutě rozložily. Správné chili con carne by mělo být husté a šťavnaté.