Makové pletýnky z domácí pekárny
100
4
6
Smícháme všechny suroviny a pořádně prohněteme, vody dáme akorát, aby bylo těsto jako na buchty. Dáme kynout asi na 1,5hod a několikrát prohněteme. Formu cihlu vysteleme pečícím papírem (nebo použijeme silikonovou formu). Z těsta uděláme šíšku, kterou obalíme v mouce a dáme do formy. Necháme ještě 15-20 minut kynout. Troubu ohřejeme na 200 stupňů. Chleba několikrát nařízneme, potřeme osolenou vodou a dáme péci. Po 10ti munutách ubereme na 180 stupňů a pečeme ještě 35 až 40 minut. Během pečení ještě 2x potřeme osolenou vodou. Až se chleba upeče, vyklopíme z formy a celý potřeme pořádně osolenou vodou, lépe se po vychladnutí krájí. Doporučuji uložit do lněné utěrky do boxu na pečivo.