4-6 porcí Na polévku se může použít i obyčejná cibule, ale zdaleka to není ono. Šalotka má v polévce nenahraditelnou chuť. Kupuji ji, když je v akci či výprodeji. Je dražší, než obyčejná cibule, ale se sýrovými toustíky je sytá až až. Na kolečka nakrájenou šalotku nasypeme na cca 5 dkg zpěněného másla s deci oleje. Na menším plameni zvolna restujeme. Cibulka se nesmí připálit! Já ji míchám asi 20 minut. Pokud se mi nezdá dobře opečená a některá by se mohla pálit, kápnu něco vody, aby se trochu rozdusila a dál míchám. Hotová je, až se od sebe oddělují hromádky v másle. Pak zalijeme vínem a necháme povařit. Mezi tím rozkrojíme avokádo, vyndáme pecku, oloupeme a nakrájíme na kousky. Do polévky přilijeme horkou vodu s kostkami bujónu, přidáme pepř a vaříme. Bagetu nakrájíme na plátky, namažeme máslem, silnější vrstva a hojně posypeme strouhanou goudou. Opepříme a dáme péci do předehřáté trouby na 160°C. Hotové jsou, až se sýr rozteče a bageta je opečená. Ochutnáme polévku, přidáme eventuálně ještě deci vína, aby voněla vinicemi, nechat přejít var, aby se vyvařil alkohol a vypneme. Do hrnce s polévkou dáme avokádo a ručním mixerem rozmixujeme dohladka. Může se přisolit či přisladit nebo připepřit. Nalijeme na talíř, položíme na povrch tři tousty, posypeme hojně petrželkou a zbylou goudou, pokud zbyla.