Staňte se našimi fanoušky na:

Citronový piškotový chlebíček s ostružinami

Autor receptu: Kačka2 (70 receptů)

Není zase tak moc receptů, ve kterých byste upotřebili ostružiny. U nás jich podél cest a potoků některé roky bývá docela dost, takže zajímavé ostružinové recepty poctivě sbírám.

Množství: Na 1 chlebíček
Obtížnost: Snadné
Příprava: 30 min.
Vaření: 50 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vymažte menší formu na piškotový chlebíček (18x9 cm) a vyložte ji pečicím papírem.
  2. Do velké mísy prosejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli. Přidejte změklé máslo, 115 g krupicového cukru a vejce. Nastrouhejte kůru ze 2 chemicky neošetřených citronů a vymačkejte šťávu z půlky 1 citronu - přidejte do mísy spolu s tymiánovými lístky. Ručním šlehačem prošlehejte, aby se přísady dobře promísily, ale nepřešlehejte, aby těsto neztěžklo. Vmíchejte ostružiny.
  3. Těsto dejte do formy a pečte 45–50 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá (pokud tedy nenapíchnete zrovna ostružinu).
  4. Vyjměte z trouby a nechte chladnout, než připravíte sirup.
  5. Na sirup vymačkejte šťávu ze 2 citronů a dejte do rendlíku. Přidejte zbylých 50 g krupicového cukru a na středním ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Zvyšte plamen a nechte pár minut bublat, aby sirup trochu zhoustl. Špejlí hustě propíchejte ještě teplý piškotový chlebíček a zvolna přelejte připraveným sirupem. Nechte zcela vychladnout.
  6. Na polevu vymačkejte šťávu z poslední půlky citronu a v misce promíchejte s moučkovým cukrem. Vyklopený chlebíček přelijte polevou a ozdobte ostružinami, citronovou kůrou a snítkami tymiánu.

Něco navíc:

Pokud před zamícháním do těsta poprášíte ostružiny hladkou moukou, nepropadnou se až na dno.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!