Propranou čočku necháme asi 2 hodiny ve studené vodě bobtnat. Pak ji scedíme a v další (čerstvé) vodě uvaříme na skus. Před koncem ji osolíme. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Brambory důkladně omyjeme a překrájíme je na menší kousky. Potom je v osolené vodě uvaříme doměkka. Scedíme je a necháme na sítku okapat. Pórek také očistíme, společně s klobásami nakrájíme na tenká kolečka a na troše oleje na pánvi orestujeme dozlatova. Rajčátka opláchneme a přepůlíme. Čočku vsypeme do mísy, přidáme k ní směs z pánve, brambory a rajčátka. Zakapeme olejem i balzamikovým octem, osolíme, opepříme a promícháme. Tip: Máme-li odvahu, můžeme zkusit i čočku na sladko - povaříme ji s cibulí, kmínem, skořicí, hřebíčkem, hrnkem pomerančové šťávy a vody. Teplá nebo i studená je velice vhodná k mexickým pokrmům.