Ve středně velkém kastrolu svařte na středním ohni mléko, smetanu, 3/4 hrnku (150 g) cukru a vanilkovou esenci. Odstavte z ohně. Přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, šlehejte ve středně velké míse žloutky a zbývající cukr doběla, až získají krémovou konzistenci. Vmíchejte kakao. Do žloutkové směsi postupně přidávejte mléko se smetanou a dobře promíchávejte dřevěnou vařečkou. Vraťte směs do kastrolu na mírný plamen a stále promíchávejte, dokud nezačne ulpívat na vařečce. Nesmí se vařit. Odstavte z ohně a přelijte do vychlazené mísy. Nechte vychladnout. Přendejte směs do zmrzlinového strojku a připravte podle návodu zmrzlinu. Podávejte s kandovanými mandarinkami.