Staňte se našimi fanoušky na:

Čokoládový dort s krémem

Autor receptu: haluschka (4 recepty)

Dokonalý čokoládový dort, který se hodí jen tak ke kávě, ale i na oslavy. Vypadá a chutná výborně jen s čokoládovým krémem. V létě ho ale občas dozdobím jahodami, nebo třeba malinami. Pro malé oslavence dort ještě potahuji marcipánem. Vždy slaví úspěch :)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: 40 min.
+ 1 hodina chladnutí

Vaření: 1 hod. 30 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Ingredience

Korpus:

  • 260 g másla
  • 260 g čokolády na vaření
  • 380 g přírodního cukru
  • 4 vejce
  • 230 ml zakysané smetany
  • 260 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Krém:

  • 200 g smetany
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce medu
  • 200 g čokolády na vaření

Pracovní postup:

  1. Ve vodní lázni smícháme máslo s čokoládou na vaření. Odstavíme a necháme trošku vychladnout.
  2. Mezitím vyšleháme vejce s třtinovým cukrem, pak postupně přidáváme zakysanou smetanu.
  3. Vzniklou směs smícháme s rozpuštěnou čokoládou, poté postupně přidáváme hladkou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Mícháme dokud není těsto hladké a lesklé.
  4. Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy. Pečeme asi 1,5 hodiny při 180°C (doba pečení je jen orientační, každá trouba peče jinak, proto průběžně zkoušejte těsto špejlí).
  5. Po upečení nechte korpus vychladnout, poté ho prokrojte (popř. okrájejte nevzhledné okraje).
  6. Na krém si ve vodní lázni smíchejte smetanu, čokoládu na vaření a med. Směs odstavte z plotny a po lžících přidávejte mascarpone. Míchejte, dokud není hmota hladká a lesklá. Nechte trošku vychladnout a potřete jí rozpůlený korpus, pak i celý dort.
  7. Hotový dort nechte alespoň hodinu vychladit v lednici.

Něco navíc:

Pokud se Vám zdá krém moc tekutý, natírejte ho na dort po troškách a nechte ho vždy na chvilku vychladit v lednici. Poté postup opakujte.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!