Cuketu nastrouháme nahrubo a chvíli počkáme, aby pustila vodu. Stejně tak jablko, které také nastrouháme nahrubo. Do velké mísy prosejeme mouku se sodou nebo s práškem do pečiva. Nastrouhanou cuketu a jablka přeložíme do cedníku a vymačkáme přebytečnou tekutinu. Vejce vyšleháme s cukrem a pomerančovou kůrou, vmícháme k nim olej a směs takto přidáme k mouce. Nakonec vmícháme nastrouhanou cuketu s jablky. Pak oddělíme jednu třetinu těsta, kam vmícháme kakao a dobře promícháme metličkou. Do připravené vymazané a vysypané formy nalijeme část světlého těsta, nalijeme pak na dál tmavé těsto a špejlí ho opatrně vmícháme do světlého těsta. Dáme péci do vyhřáté trouby nejdříve na 180 stupňů na 15 minut a pak zmenšíme teplotu na 160 stupňů a pečeme ještě asi 45-50 minut. Zkoušíme špejlí, zda je těsto celé propečené. Hotovou bábovku necháme vychladnout a pak polejeme polevou.