MÁČENÉ PERNÍČKY GABRIELY OSVALDOVÉ:
1 perník na strouhání, 1 čokoláda na vaření, 2dl rumu, 200g strouhaného kokosu
- Perník na strouhání nakrájejte na kostky nebo obdélníčky. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s rumem a v této polevě namáčejte perníčky a hned na to obalujte v kokosu, nechte aspoň týden uležet.
MEDOVNÍK MARIE ROTTROVÉ: Těsto - 180g cukru, 3 lžíce medu, 80g másla, 1 lžička jedlé sody, 400g hladké mouky, 1 vejce; Krém - vanilkový pudink, 1/2 l mléka, 250g másla, 120g cukru; Poleva - 300g moučkového cukru, 2 lžíce horké vody, podle chuti rum nebo šťáva ze 2 citronů .... Do varné mísy nebo teflonového kastrolu dejte ingredience na těsto, konkrétně cukr, med, máslo, sodu a směs stále míchejte na mírném ohni dokud nezežloutne, jemně nezkaramelizuje. Odstavte, dejte mírně zchladit a poté přidejte mouku, vejce a vypracujte vláčné těsto, které vyválejte na 2 pláty - přesně na 2 plechy a nechte v mírně zahřáté troubě péct. Mezitím uvařte pudink, dejte vychladnout a třete jej s máslem a cukrem, dokud nevznikne hladký krém. Vychladlé pláty potřete rumem, pak krémovým pudinkem. Rum a krém klidně 2x zopakujte a poté přiklopte zbylým korpusem. Pokud je korpus vyšší, rozkrojte ho a každou vrstvu proložte náplní. Ve finále na vrchní plát rozetřete rumovou nebo citronovou polevu (její ingredience třete v míse tak dlouho, až je hmota patřičně hladká, tzv. na nit se táhnoucí). Přikryjte fólií z mikrotenu a nechte 2-3 dny odležet. Medovník vydrží celý vánoční týden.