Staňte se našimi fanoušky na:

Dobré rychlokvašky

Autor receptu: Dědeček Hříbeček (507 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • cibule (nakrájená)
  • nové koření (celé)
  • listy vinné, višňové nebo z černého rybízu
  • celý pepř
  • 50 - 60 g soli

Pracovní postup:

Na dno kameninové nádoby nebo do velké sklenice rozložte vinné listy, kopr (nemusíte šetřit), nakrájenou cibuli, křen, nové koření a pepř (můžete přidat i česnek). Okurky propíchejte vidličkou, aby z nich mohl unikat oxid uhličitý, a dejte je do nádoby. Vrstvy okurek a zeleniny s kořením střídejte. Všechno zalijte slaným nálevem připraveným za studena (50-60g soli na 1 litr vody), přidat můžete i ocet. Další dny kontrolujte výšku hladiny nálevu a v případě potřeby do doplňte. Okurky je nutné nějakou zátěží stlačit pod hladinu. Vhodná počáteční teplota místnosti, kde okurky kvasí je 20-22°C, po týdnu by měla být teplota nižší. Přeměna okurek na rychlokvašky trvá obvykle 3 týdny. Obecně platí, že rychlokvašky dlouho nevydrží, ale dají se sterilovat v menších sklenicích ve vlastní (zakalené) šťávě nebo v novém čistém nálevu. TIP OD ŠVAGROVÉ - PŘIDAT PATKU CHLEBA: Chléb (i včerejší) se namočí a předá do láku bakterie pro kvašení. Musí se ale druhý (nanejvýš třetí den vyndat) - ve chvíli kdy se lák začne zakalovat. Delší doba by neprospěla, protože chleba by se začal rozpadat a mohl by i plesnivět. Patka se používá proto, že je kompaktnější a lépe se vybírá - méně se drolí. Když už se stane, že se chléb přeci jen rozdrolí, musíte drobky pečlivě vybrat. Prý už za 5-6 dnů můžete ochutnat.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

josifek |1. května 2014
Vyzkousim Odpovědět
Dědeček Hříbeček |26. dubna 2014
Ten tip od švagrové, který v receptu uvádím, jsem zatím nezkoušel. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!