Staňte se našimi fanoušky na:

Domácí paštika od Vilemíny

Autor receptu: vilemina (65 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
23× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Tučnější bůček a syrové sádlo umeleme. Mlýnkem můžeme protáhnout i cibuli a játra nebo je jemně usekáme (bez bílých šlach). Směs silně okořeníme a osolíme, přidáme několik lžic alkoholu a promixujeme tyčovým mixérem na jemnou hmotu. Přikryjeme folií a odložíme do druhého dne na chladné místo. Paštiku podle potřeby přisolíme, můžeme také vmíchat něco pro ozdobu a chuť: sušené brusinky, ořechy, olivy ap. Natlačíme směs do paštikové nebo zapékací formy (širších sklenic, chlebíčkové formy, alu vaniček)) aspoň centimetr pod okraj, několikrát poklepeme, aby vyšel vzduch. Formy můžeme předem vyložit plátky slaniny, ale není to nutné. Zakryjeme víkem nebo alobalem a postavíme na hluboký plech. Vložíme do trouby nastavené na 180-200 stupňů a vlijeme z konvice opatrně horkou vodu asi na 3 cm vysoko. Necháme péci podle velikosti nádoby asi 2 hodiny, menším zapékačkám stačí 1,5 hodiny. Voda by měla mírně bublat. Někdy je třeba ji dolít. Z upečené paštiky po vpichu nožem nebude vytékat růžová šťáva. Paštiky dáme chladit a co nejlépe je zatížíme přes alobal valounem, konzervou, závažím apod. až do vychladnutí. Uvolněná štáva se při tom zčásti vsákne a zbytek začne rosolovatět. Paštiky uchováme v chladu i několik týdnů. Pokud jsou v zavařovacích sklenicích, můžeme je další den sterilovat asi 3/4 hodiny, aby vydržely déle. Nejlepší chuť mají po několikadenním proležení.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Marťula09 |11. června 2014
Uloženo, vyzkouším co nejdříve Odpovědět
kymlal |10. června 2014
dělám podobně Odpovědět
yuzum |24. ledna 2014
ukládám :) Odpovědět
pajunc |26. listopadu 2013
to bude velká dobrota! ukládám :-) Odpovědět
vilemina |19. listopadu 2013
Tenhle recept není těžký - mně se povedl vždycky - příprava není složitější než třeba sekaná...jen je třeba opravdu dost solit a kořenit. Odpovědět
Peggy89 |18. listopadu 2013
domácí paštiku jsem ještě nezkoušela Odpovědět
petra.pokorna|1. července 2014
Vyzkouším 1+ Odpovědět
můra|11. června 2014
domácí paštiky dělám,ale tento recept nemám-vyzkouším 1+ Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!