Maso nakrájíme na menší kostičky a dáme do mísy. Přidáme sůl, cukr, a vodu, a pořádně hněteme rukama, dokud maso nezačne být patlavé. Dáme cca na 48 hodin uležet do lednice, cca každých 12 hodin promícháme.. Po 48 h maso vyndáme, a dáme do sáčku do šunkovaru, pořádně stlačíme, šunkovar uzavřeme, a dáme cca na 1-1,5 hodiny do vody teplé cca 75 stupňů. Pokud nemáme šunkovar, můžeme použít například pytlík na tlačenku, nebo i obyčejný mikrotenový sáček, ale je velmi důležité směs pořádně upěchovat, aby tam nebyl vzduch. Takto připravená šunka nebude mít tak krásně růžovou barvu jako ta z obchodu, ta je způsobena přítomností rychlo-soli, tzv. pragandy. Někdo ji používá i při domácí výrobě(dá 20g soli a 5g pragandy), ale my jelikož ji dáváme dětem, a není příliš zdravá, tak se bez tohoto zlepšováku obejdeme,a jíme šedou, ale výtečnou šunku.