Budete potřebovat: rajčata jakékoli množství (zralá, pevná - ne přezrálá), olivový olej, bylinky, česnek, sůl. Dále pak vakuové sáčky nebo sáčky se zipem na uskladnění. Nejdříve se rozhodněte jestli chcete rajčata loupat nebo ne, záleží na Vás. Obě varianty jsou dobré.
Chcete-li rajčata loupaná postavte na plotnu velký hrnec s vodou a přiveďte do varu, vezměte rajče, nařízněte nahoře do křížku, vhoďte na 1 minutu do vody, vytáhněte, počkejte až se vychladí a sloupněte. Oloupaná rajčata zbavte tvrdých částí a semínek.
Sušit můžete v sušičce, v troubě a nebo pokud je slunce a horko, tak uvnitř v rozpáleném autě.
Sušička: (dle návodu)
Trouba: na 1. stupeň, na 65°C nebo nejnižší možný stupeň 10-20 hodin (ano takhle dlouho). Rozprostřená rajčata pokapejte olejem, můžete i osolit (normální solí nebo kosher solí, česnekovou solí, přidat bazalku .... jak máte rádi. V průběhu sušení prohrabávejte ať probíhá sušení rovnoměrně.
Auto: pokud je horký slunný den, rozprostřete rajčata na plech a dejte na palubní desku, nejlépe je začít ráno a skončit večer, dle potřeby prohrabávejte, pokud večer nejsou rajčata ještě hotová, dejte je na noc domu a opakujte další den.
Hotová sušená rajčata poznáte podle toho, že konzistencí trochu připomínají rozinky, mají tmavě červenou barvu a není v nich voda. Nechte zchladit. Promíchejte s olejem, bylinkami (oregano, bazalka) nebo česnekem dle chuti. Uchovávejte ve vakuových pytlících, pokud nemáte, je možné použít sáčky ze zipem, ale pečlivě vytlačit nebo vysát brčkem co nejvíc vzduchu ven. V mrazáku vám vydrží až 12 měsíců, v lednici jen pár týdnů.