vepřové (nejlépe celý bok. Dobrá je i krkovice - tu si připravíme na cca 1kg kousek) maso očistíme , nakrájíme na cca 10-12 cm široké kousky (po celé délce boku, t.j. cca 30 cm) , omyjeme . Posolíme a potřeme rozetřeným česnekem a vkládáme do nádoby (nejlepší je kamenina, ale může být i plastová). Necháme do druhého dne o suchu v chladnu. Druhý den svaříme dostatečné množství vody a vychladlou nalijeme na maso tak, aby bylo celé ponořené. Necháme v chladu marinovat (délka dle počasí - za chladna i 6 týdnů). Sledujeme, ab se nám na vodě nedělal krvavý povlak, v tom případě vodu vylijeme, maso očistíme, znovu načesnekujeme a zalijeme novým lákem. Po době cca 6 týdnů maso vyjmeme z vody, opláchneme a věšíme na háky do vyhřáté, vytopené udírny na 75°C a pozvolna při stejné teplotě udíme 10 - 12 hodin.