Cukr použijeme jaký potřebujeme a jaký nám vyhovuje, ať už je to krupice, moučka nebo třtinový. Varianta č. 1: Cukr nasypeme do uzavíratelné sklenice a přidáme nakrojený lusk. Takto necháme dva týdny odležet a pak vanilkový lusk vyndáme. Pokud nechcete čekat, je možné vyškrábnout dužinu lusku a společně s cukrem promíchat v mixéru. Oba postupy mají však tu výhodu, že máte jistotu, že se jedná skutečně o vanilkový cukr a je zcela přírodní. Varianta č. 2: Krupicový cukr nasypeme do kuchyňského mixéru a přidáme k němu celé vanilkové lusky. Mixujeme tak dlouho, až bude vanilka rozmixovaná na malé kousíčky (zbudou z ní vlastně černé tečky). Domácí vanilkový cukr používáme nejen při pečení cukroví, ale i například při slazení mléčné rýže, dezertů nebo krupicové kaše. MOUČKOVÝ CUKR si můžeme také připravit doma. Do mixéru nasypeme 250g cukru krystal nebo krupice a sekáme 20 vteřin .... a nemusíme hned běžet do obchodu pro moučkový cukr. :-))