Perníčky vánoční - 70 dkg hl. mouky, 1/4 kg cukru, 15 dkg medu, 15 dkg másla (nebo 10 dkg másla a 5 dkg sádla), 1 dkg jedlé sody, 2 vejce, 1 prášek do perníku. Na polevu 150g cukru moučky, 1 lžíci citronové šťávy, 1 bílek Cukr vyšlehat s máslem a vejcem do pěny a přidat tekutý med. Mouku smíchat se sodou a s perníkovým kořením. Pěnu smíchat s moukou na těsto a nechat přes noc odležet. Vychladlé těsto rozválet na tl. 1/2 cm a vykrájet vánoční tvary, péct v předehřáté troubě na 200° asi 15 minut. Hned po upečení potřít vejcem a na rovné ploše nechat vychladnout, teprve pak ozdobit polevou. Perníčky jednoduché - 500g medu, 1/2 šálku vody, 250g žitné mouky, 250g pšeničné mouky, 1 citron, 20g jedlé sody, 20g perníkového koření Med předvařit s vodou a nechat vychladnout. Žitnou i pšeničnou mouku přesypat do mísy, přidat šťávu z 1 citronu, perníkové koření a vodu s medem. Vypracovat tuhé těsto a na konec přidat sodu. Těsto zabalit do igelitového sáčku a nechat 24 hodin odpočinout. Pak těsto rozválet na placku asi 1/2 cm silnou, vykrájet požadované tvary a péct na 200° asi 15 minut. a/ Perníčky barevně ozdobíte, když přidáte do cukrové polevy lžičku cukrářského barviva. b/ Aby se perníčky ještě víc leskly, potřete je rozšlehaným vejcem. c/ Už při válení těsta pamatujte na to, že perníčky musíte nechat chladnout na rovné ploše, aby se nezkroutily. d/ Pokud chcete, aby perníčky rychle změkly, uložte je do krabice s jablkem.