Velemínská kachna kachna, 6 středně velkých jablek, 1 lžíce medu, kmín, sůl Kachnu očistíme a omyjeme, neoloupaná jablka zbavíme jádřince a rozpůlíme. Kachnu zevnitř osolíme a okmínujeme. Dáme do ní půlky jablek a zalijeme lžící medu (dodržte a nedávejte víc!). Kachnu osolíme a okmínujeme i na povrchu, pečeme a podle potřeby podléváme. Po upečení vyndáme jablka a šťávu scedíme. Jako příloha se hodí knedlík a červené zelí, ke každé porci přidáme 2 půlky jablek a přelijeme je vypečenou šťávou. Velemínská směs 900g zadního hovězího masa, 600g vepřové plece, cibule, mletá sladká a pálivá paprika, mouka, olej, sterilovaný hrášek, sterilovaná kapie, cukr, kečup, sůl Na 10 porcí zpěníme drobně pokrájenou cibuli na oleji, přidáme 1/2 dávky mleté sladké a 1/2 pálivé papriky vložíme hovězí maso nakrájené na kostky, podlijeme vývarem a po 30-45 minutách varu přidáme vepřové maso také nakrájené na kostky. Dovaříme doměkka, zahustíme světlou jíškou z oleje a hladké mouky, přidáme hrášek a pokrájenou kapii, dochutíme cukrem, solí a kečupem. Nakonec ještě krátce povaříme, až se oddělí tuk a udělá na povrchu "glanc". Jako příloha se nejvíc hodí rýže, ale nic nezkazíme ani knedlíkem nebo bramborami.