Pracovní postup:
- Po délce rozpůlte dýni, vydlabejte semínka a vyškrábněte střapatou dužinu. Pevnou dužinu nařízněte na několika místech křížem krážem nožem, asi 1,5 cm od sebe. Řezné plochy obou polovin potřete olivovým olejem a posolte. Touto stranou dolů, položte dýni do pekáčku s pečícím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 200°C. Pečte hodinu doměkka (do zezlátnutí na spodní straně).
- Odstraňte ze semen zbytky dužiny, propláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Nasypte je do malého pekáčku nebo mělkého kastrůlku a přidejte do trouby k dýni. Pečte 5-10, občas promíchejte. Semínka by měla zezlátnout a být křupavá. Opečená semínka protřeste s rozpuštěným máslem, kajenským pepřem, skořicí a větší špetkou soli. Nechte vychladnout.
- Z upečené dýně odstraňte slupku. V hrnci rozehřejte rostlinný olej a poduste na něm na kostičky nakrájenou mrkev, pak přidejte i nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte do světle zlaté barvy. Zalijte vývarem, vhoďte do hrnce upečenou dýňovou dužinu, nakrájenou na větší kousky, dochuťte medem a osolte. Vařte 10 minut, pak rozmixujte ponorným mixérem dohladka a zase podle chuti osolte.
- Jablko nakrájejte na silnější hranolky a smíchejte s jablečným octem, aby nehnědlo a získalo výraznější chuť. Polévku na talíři ozdobte jablkem a posypte semínky.
Něco navíc:
Kajenský pepř můžete nahradit pikantní paprikou, ale není to ono.
Pozor na vývary z kostky! Jsou příliš chuťově výrazné, připravujte je slabší.