Stojí v ní lžíce. Čtvrt kila fazolí namočíme večer do studené vody, ráno vodu slijeme a na fazole nalijeme dva litry čisté vody. Dáme na 20 minut vařit a přidáme tři mrkve, kousek celeru a petržel nakrájené na kostičky, dva stroužky česneku a snítku libečku. Vaříme 15 minut a přidáme rozmíchanou jíšku usmaženou ze dvou lžic másla a tří lžic celozrnné mouky, vaříme dalších 5 minut, osolíme a vsypeme dvě plné hrsti strouhání: rozšleháme 1 vejce a postupně přimícháváme až 200 g hrubé mouky. Zpracujeme tuhé soudržné těsto, které nastrouháme na hrubém struhadle a necháme na vále proschnout. Vaříme v polévce 3 minuty. Pokud nám strouhání zbude, pořádně ho usušíme a uchováme na příště. Polévku odstavíme a vmícháme sekanou petrželku.