Některé masalové směsi jako panch masala a garam masala se mohou připravit předem. Můžete namíchat tolik, aby koření vydrželo několik týdnů nebo i měsíců. Panch masala, směs 5 druhů celých koření, se většinou používá při vaření zeleniny. Garam masala, doslova ,,ostré koření`` (k ohřátí těla) je vlastně směs jemně mletého sladkého koření. Přidává se do jídla na konci vaření nebo těsně před podáváním. V pánvi nasucho opražte samostatně každý druh koření. Když jednotlivá koření sypete na pánev, je vhodné s pánví mírně pohybovat, dokud koření mírně neztmavne a nevydává čerstvě opraženou vůni. Když je všechno koření opražené, rozemelte ho společně v elektrickém mlýnku na jemný prášek. Tuto základní masalu nasypte do sklenice s dobře utěsněným uzávěrem a umístěte ji na chladném místě. Bude-li garam masala připravena z kvalitního koření, ponechá si při skladování ve vzduchotěsné sklenici svoji chuť i vůni po několik měsíců. Jiný druh garam masaly se skládá z opraženého a rozemletého stejného množství kardamonu, hřebíčku a skořice jako v předchozím návodu a potom přidejte půlku jemně nastrouhaného muškátového oříšku.