Pro přípravu výtažku či tresti lze využít plodnice nevzhledné nebo horší kvality a zbytky třeňů. Houby poduste na trošce vody. Během dušení šťávu odlévejte do hrníčku a houby znovu další vodou mírně podlévejte. Rozvařené houby rozmixujte nebo protlačte sítkem. Tuto houbovou pastu smícháte se šťávou a vše prudkým varem za stálého míchání odpaříte a zahustíme na konzistenci sirupu. Horkou směs vlijete do malých skleniček, které dobře uzavřete a sterilujete ve vodní lázni 40 minut při 90°C. Po dvou dnech sterilování opakujte. Tresť podle Vilmy Hoschlové Drobné jedlé houby: hřiby, kozáky, křemenáče, žampiony, máselníky aj. dobře očistíte, nakrájíte na tenké plátky, dáte do kamenného hrnku, posypete solí a necháte do rána stát. Ráno je dáte v tomtéž hrnci na plotnu vařit ve vlastní šťávě asi hodinu a pečlivě sbíráte svrchu nečistou pěnu. Vývar z nich pak slijete přes jemné plátno nebo síto a vaříte tak dlouho, až je hustý jako sirup. Ještě horkou tresť vléváte do malých, dobře vymytých, vysušených a na kraji v troubě vyhřátých skleniček. Druhý den, když je tresť studená, zazátkujte hrdla lahviček korkovými, napařenými zátkami. Ty, když na povrchu oschly, zalijete pečetním voskem, aby aroma z tresti neunikalo. Houbové tresti možno můžete dlouho uchovat (v chladu a suchu), dodávají polévkám, omáčkám a pokrmům lahodnou chuť. Tresť před použitím dejte nejprve do trošky polévky nebo horké vody, rozmíchejte a sítkem procedíte do ostatní polévky, omáčky nebo pokrmů.