Květák omyjte, rozkrojte na menší kusy a uvařte v osolené vodě do poloměkka, asi 15 minut. Scedíte a rozeberete na růžičky. Houby očistíte a nakrájíte na plátky, oloupanou cibuli drobně nasekáte. Na pánvi rozehřejete dvě lžíce másla, zpěníte cibuli, přidáte houby, osolíte a krátce podusíte, asi 10 minut. Vaječné žloutky oddělíte od bílků, žloutky v míse utřete se změklým máslem, vmícháte mouku, připravené houby a květák, nasekanou pažitku /trochu si nechte na ozdobení/, osolte a opepřete. Z bílků ušleháte tuhý sníh a vmícháte ho opatrně do směsi. Vymažte zapékací misku nebo pekáček, naplňte připravenou směsí a pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 200°C asi 30 minut. Houbový nákyp s květákem rozdělte na talíře, posypte zelenou petrželí nebo pažitkou a podávejte s vařenými brambory nebo čerstvým chlebem.