Z mírně ohřátého mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Ten po vykynutí zaděláme s moukou a vejci, až vznikne těsto polotuhé konzistence. Necháme vykynout a rozválíme na placku. Na těsto vložíme kostku tuku, nebo sádla. Několikrát je přeložíme a opatrně rozválíme, potřeme . Toto opakujeme nejméně 4x. Poté necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozválíme, potřeme připravenou nádivkou , zarolujeme a pečeme na vymaštěném plechu, při teplotě 170 °C. Nádivka: Nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na lžíci oleje, přidáme plátky žampionů, osolíme, okořeníme a dusíme do odpaření tekutiny. Po vychladnutí přidáme vejce, strouhanku a popřípadě dochutíme solí. Houbový závin můžeme podávat jako přílohu k různě upravené zvěřině, nebo drůbeži.