Čerstvé houby nejprve pečlivě očistíme, opatrně otřeme vlhkou utěrkou a poté rozkrájíme na stejně velké kousky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozehřejeme máslo, na němž pak opékáme cibuli s houbami po dobu asi 10 minut. Pro jistotu pokapeme směs trochou citronové šťávy, díky níž houby neztmavnou. Poté přilijeme ke směsi smetanu a za občasného míchání vše svaříme na hustou omáčku. Mezitím uvaříme v osolené vodě čtyři vejce (podle velikosti za 7 - 8 minut) nahniličko. Pažitku opereme pod tekoucí vodou, otřepeme a pokrájíme nadrobno. Hotové houby mezitím podle chuti osolíme a opepříme. Jednotlivé porce rozdělíme na předehřáté talíře. Vejce vařená nahniličko slijeme, krátce ochladíme pod studenou tekoucí vodou, opatrně oloupeme, podélně rozpůlíme a klademe na houby. Podáváme sypané pažitkou. Vhodnou přílohou může být rýže nebo vařené či pečené brambory a listový salát. na lehkou večeři můžeme houby podávat s čerstvým bílým nebo selským pečivem.