Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dáme do kastrolu, trochu podlijeme vodou, přidáme snítky máty a přivedeme k varu. Hrušky, které jsou správně vyzrálé pustí hodně šťávy, tu postupně odebereme a získáme lahodný hruškový nápoj. Za občasného míchání hrušky rozvaříme a vmícháme želírovací přípravek smíchaný s trochou cukru. Dochutíme citronem, přidáme přírodní cukr, množství záleží na vyzrálosti hrušek a naší chuti. Marmeládu ještě povaříme asi 5 minut a odstraníme mátu. Hotovou marmeládu plníme do horkých sklenic a uzavřeme víčkem. Hruškovou marmeládu můžeme ochutit také nastrouhaným čerstvým zázvorem, vanilkou, skořicí nebo badyánem. Všechny uvedené přísady a koření dodají hruškám zajímavou chuť.