Hrušky oloupejte a zbavte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky a dejte do velkého hrnce. Zesterem nakrájejte dlouhé tenké nudličky citronové kůry ze všech citronů, nebo ji tence oloupejte škrabkou a pak na nudličky nakrájejte nožem. (Ideálně použijte chemicky neošetřené citrony.) Z citronů vymačkejte šťávu a oboje přidejte do hrnce ke hruškám. Zázvor oloupejte nakrájejte na tenké nudličky velikosti sirky. Přidejte do hrnce a zasypte cukrem. Dobře promíchejte. Hrnec postavte na sporák a na silném plameni přiveďte k varu. Sbírejte pěnu. Vařte zprudka 10 minut a pak ztlumte na střední plamen. Za občasného míchání vařte dalších 30 minut. Zkontrolujte, jestli jsou hrušky měkké, pak ztlumte a vařte ještě 10 minut. Horký džem přendejte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a obraťte. Po zchladnutí uložte do spíže.