Ve středně velkém kastrolu svařte na středním ohni mléko, smetanu, 3/4 hrnku (150 g) cukru a vanilkovou esenci. Odstavte z ohně. Ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, šlehejte ve středně velké míse žloutky a zbývající cukr doběla, až získají krémovou konzistenci. Do žloutkové směsi postupně přidávejte mléko se smetanou a dobře promíchávejte dřevěnou vařečkou. Vraťte směs do kastrolku na mírný plamen a stále promíchávejte, dokud nezačne ulpívat na vařečce. Nesmí se vařit. Odstavte z ohně a přelijte do vychlazené mísy. Nechte vychladnout a čas od času promíchejte. Přendejte směs do zmrzlinového strojku a připravte podle návodu zmrzlinu. V nádobě s dvojitým dnem rozpusťte na mírném ohni čokoládu. Nechte trochu zchladnout a přidejte ji do zmrzlinového strojku před dokončením výroby zmrzliny. Čokoláda by měla ztuhnout a vytvořit malé hrudky.