Podle tohoto receptu lze připravit čatný i z jiných druhů ovoce, jako jsou meruňky, broskve, švestky, mango, angrešt nebo ostružiny. Chcete-li vynechte asafoetidu a podle chuti použijte čili. 6 středně velkých jablek 4 pl ghí nebo oleje 2 čl strouhaného čerstvého zázvoru 2 kousky skořicové kůry (5 cm dlouhé) 1 čl anýzu 2 nebo 3 drcené, sušené čili 5 hřebíčků 1 čl kurkumy 1 špetka asafoetidy (podle volby) 4 pl vody 4 pl hnědého cukru Jablka oloupejte, vykrájejte a rozkrájejte na malé kousky. V hrnci rozehřejte ghí nebo olej, přidejte do něho zázvor, skořicovou kůru, anýzová semínka, čili a hřebíčky. Smažte za stálého míchání až anýz ztmavne (asi 30 vteřin). Okamžitě přidejte kurkumu a asafoetidu a potom kousky jablek. Za stálého míchání smažte dokud jablka nezhnědnou (asi 5 až 6 minut). Potom přidejte vodu, přikryjte a vařte asi 15 minut až jsou jablka měkká. Rozmačkejte je v hrnci, přidejte cukr, zvyšte teplotu a neustále míchejte, dokud čatný nezhoustne.