Náplň: 2 kg jablek, 750ml jablečné šťávy (nebo džusu), šťáva z 1 - 2 citronu, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 50g cukru, tuk a hrubá mouka na plech Dohotovení: 70g másla na potření, 50g krupicového cukru, 100g mandlových lupínků Z droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a trohy vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přidáme lžičku soli, vejce, zbylý cukr, vykynutý kvášek a rozpuštěné máslo. Zbylým mlékem zaděláme hladké vláčné těsto, které zakryté necháme na teplém místě vykynout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a dužinu pokrájíme na menší kousky. Pomícháme ji s citronovou šťávou a vsypeme do hrnce. Přidáme 2/3 jablečné šťávy a cukr. Jablka krátce povaříme. Když změknout, zahustíme je pudinkovým práškem rozmíchaný ve zbylé šťávě. Potom jablka necháme za občasného promíchání trochu zchladnout. Velký plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Z těsta vyválíme dva obdélníkové pláty. Jedním vyložíme dno plechu a vytvoříme vyšší okraje. Rozetřeme na něj náplň, přikryjeme ji druhým plátem a okraje obou plátů přitiskneme k sobě. Celý koláč potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem a mandlemi. Pečeme ho v předehřáté troubě při 180°C asi 40 minut. Moučník necháme vychladnout na plechu a poté ho nakrájíme na řezy.