MEDOVÁ 4 střední jablka, 100g medu, 1dl bílého suchého vína, 2 hřebíčky, 50g makadamových ořechů, 2 svitky skořice Z jablka odkrojíme horní čtvrtinu (pokličku), vnitřek vydlabeme a vzniklou misku dáme na gril, pečeme asi 5 minut z každé strany na středním žáru. Ořechy upražíme na grilovacím tácku na grilu dozlatova, opatrně z nich odrolíme slupky a nasekáme je nahrubo. Víno a koření zprudka svaříme v malém kastrůlku na velkém žáru na 0,5 dl. Směs scedíme a smícháme s medem. Opečená jablka naplníme medem, posypeme nasekanými oříšky a nakonec přiklopíme odkrojenou "pokličku". PEČENÁ 12 menších jablek, 150g brusinkového džemu, 150g měkkého tvarohu, 100g celozrnných sušenek, 1 žloutek, 2 lžíce cukru + Marináda: 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce medu + 2 lžíce másla na vymazání Formu lehce vytřeme máslem. Z jablek odkrojíme horní část a vykrojíme jádřince. Jablíčka potřeme medem smíchaným s rozpuštěným máslem a naskládáme je do formy. V malé pánvičce opražíme na 20g másla rozdrcené sušenky a rozdělíme je do dutin v jablkách. Rozšleháme žloutek s cukrem a zbylým máslem, přidáme tvaroh, promícháme, naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme do jablíček. Nakonec přidáme marmeládu a jabka pečeme 25 minut na 170°C. Odkrojené vršky jablíček upečeme zvlášť a před podáváním je přiklopíme na pečená jablíčka.